Wat Zullen We Drinken?

Abdij Brouwerij Val-Dieu

Deel deze brouwerij:

Omschrijving

Brouwerij Val-Dieu staat bekend om zijn authentieke en kwalitatieve bieren, omdat het als enige abdijbier volledig op de abdij zelf wordt gebrouwen. De oorsprong van het bier ligt bij de monniken, die bekend stonden om hun brouwvaardigheden. De monniken van Val-Dieu hebben dit erfgoed voortgezet en begonnen met het brouwen van bier op de abdij om drinkbaar water te produceren en zo ziektes zoals cholera, buiktyfus en dysenterie te voorkomen.

Gedurende vele eeuwen hebben de monniken zich toegelegd op het bestuderen van de levende gisten en het gistingproces. Ze hebben de bierproductie verfijnd door speciale recepten te ontwikkelen. Tegenwoordig zijn de bieren van Val-Dieu ge├»nspireerd op de originele recepten van de monniken. De brouwerij blijft trouw aan de traditionele nagisting in de fles. De bieren zijn authentieke Belgische abdijbieren, zonder toevoeging van aroma’s of kruiden, en worden gebrouwen volgens de traditionele infusiemethode.

De geheimen van de brouwerij liggen in het water en de gist. De gist wordt zorgvuldig bewaard en vermeerderd op de abdij. De biergist bevat microscopische schimmels (Saccharomyces cerevisiae) die zeer gunstig zijn voor het menselijk lichaam en die de geliefde nagisting mogelijk maken. Het bier bevat veel vitamines B en mineralen, en heeft een sterke antioxidantwerking. Volgens oude tradities duurt het brouwproces tussen de 6 en 8 weken, waardoor de verschillende alcoholpercentages (6% voor de blond, 8% voor de bruin en 9% voor de tripel) en complexe aroma’s in het bier van Val-Dieu ontstaan.

Het water voor het bier komt uit het stuwmeer van Gileppe. De regio heeft uitstekende natuurlijke bronnen, waarvan sommige wereldwijd bekend zijn, zoals die van Spa, Bru en Chaudfontaine, die zich op 20-30 kilometer afstand van Val-Dieu bevinden.

Bieren van Abdij Brouwerij Val-Dieu