Wat Zullen We Drinken?

Kölsch vs Alt

Beluister de aflevering

      

Omschrijving

…in zowel Keulen als Düsseldorf. De brouwers, Klaus en Dieter, zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen, het afstemmen van hun brouwsels en het voorzichtig vullen van hun vaten. Het is bijna tijd om hun bier naar het festival te brengen en het te presenteren aan de jury.

Maar wie zijn de juryleden? Ze zijn bierkenners vanuit alle uithoeken van Duitsland, elk met hun eigen unieke smaakprofiel en ervaring. Zij zullen de ultieme beslissing nemen: wie maakt het beste bier van Duitsland?

Het is een zware taak, maar één die ze serieus nemen. Elk biertje wordt met precisie geproefd en beoordeeld, elk aroma onderzocht, elke smaak geanalyseerd. Want bij een bierfestival gaat het niet alleen om het bier zelf, maar ook om het verhaal erachter, de traditie, het vakmanschap en de liefde die in elk vat wordt gestopt.

Klaus en Dieter hebben hun verhaal, hun passie, hun toewijding aan hun brouwerijen. Maar hebben ze ook het bier dat de jury zal bekoren? Dat is een vraag die alleen de tijd kan beantwoorden.

In de volgende aflevering duiken we dieper in de voorbereidingen voor het festival, de nerveuze spanning in de aanloop naar de grote dag, en natuurlijk de bieren zelf. Maar voor nu wil ik je uitnodigen om met mij mee te gaan op deze reis, om te proeven van zowel de Kölsch als de Alt en de verschillen tussen de bierstijlen te ontdekken.

Dit is meer dan alleen maar bier. Dit is een reis door de geschiedenis en cultuur van Duitsland, een reis door de smaken en geuren van haar bier, een reis naar het hart van haar brouwers. Dus schenk je glas in, leun achterover en laten we samen genieten van dit avontuur.

Proost! En tot de volgende aflevering.

Heb jij het Kölsch bier en het Alt bier al koud liggen? Zo niet;

Serveer Tips

Halve Hahn

Als je op zoek bent naar een snack of hapje dat goed past bij Kölschbier uit Keulen tijdens een gezellig gesprek in de avond, dan heb ik een klassiek Keuls recept voor je: “Halve Hahn.”

Halve Hahn is eigenlijk geen halve kip, maar een hartige sandwich met mosterd, kaas en ui. Het is een typisch Keuls gerecht dat perfect samengaat met Kölschbier en dat je zelf kunt maken voor een smakelijke avondsnack.

Hier is een eenvoudig recept voor Halve Hahn:

Ingrediënten:

  • Een vers roggebrood (het liefst rechtstreeks van een Keulse bakker)
  • Goudse kaas (jong of belegen), in dunne plakken
  • Dijon-mosterd
  • Ui, in dunne ringen
  • Boter

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd het roggebrood in dikke plakken en rooster ze lichtjes.
  2. Besmeer één zijde van elke plak met een royale laag Dijon-mosterd.
  3. Leg op de helft van de plakken een paar plakken Goudse kaas en wat uienringen.
  4. Bedek elke belegde plak met een andere plak, mosterdzijde naar beneden.
  5. Verhit wat boter in een pan op middelhoog vuur en bak de sandwiches aan beide kanten totdat de kaas gesmolten is en het brood knapperig is.

 

Serveer de Halve Hahn met een klein kommetje extra mosterd aan de zijkant voor de liefhebbers van een extra kick. De combinatie van de hartige kaas, pittige mosterd en knapperig roggebrood zal perfect samengaan met het lichte en verfrissende Kölschbier. Het is een smaakvolle en bevredigende snack om te delen terwijl je geniet van een goed gesprek met vrienden of familie.

Pretzels

Als je op zoek bent naar een hapje dat goed past bij een Altbier uit Düsseldorf tijdens een gezellig gesprek in de avond, dan raad ik je aan om te gaan voor een traditionele Duitse lekkernij: pretzels met een pittige mosterddip.

De zoute en knapperige pretzels vormen een perfecte aanvulling op de rijke smaken van het Altbier. Ze zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar ook ideaal om te delen terwijl je geniet van een goed gesprek met vrienden of familie. Je kunt de pretzels bakken of kopen bij een lokale bakkerij om ze extra authentiek te maken.

Bij de pretzels serveer je een pittige mosterddip om een beetje pit toe te voegen. Kies voor een Duitse mosterdvariant, zoals een scherpe Düsseldorfer Senf, om de smaken in harmonie te brengen. Je kunt ook wat verse kruiden, zoals bieslook of peterselie, toevoegen aan de dip voor extra smaak.

De combinatie van de zoute, knapperige pretzels en de pittige mosterddip is een ideale aanvulling op het rijke en karaktervolle Altbier uit Düsseldorf

Bieren van de aflevering

Bij passende hapjes

Guacamole met nachos

Ingrediënten: Benodigheden: Instructies: Geschikt bier: Een goede keuze voor het combineren van bier met guacamole en nachochips is een bier met een frisse, lichte smaak

Bekijk recept
Knoflook Kruiden Stokbrood

Ingrediënten: Benodigdheden: Instructies: Geschikt bier:Bij dit knoflook kruiden stokbrood past bij heel veel soorten bier maar zeker bij een verfrissend en licht bier zoals een

Bekijk recept
Chocolade Aardbeien

Chocolade Aardbeien Recept Ingrediënten: Benodigdheden: Instructies: Geschikt bier:Bij deze zoete en verrukkelijke chocolade aardbeien past een donker bier met tonen van chocolade en geroosterde mout,

Bekijk recept
Deel deze proeverij:

Meer afleveringen